I 1934 købte Peder Pedersen fra Bjerre, som var lærer i Langelund, en grund ved Henne Strand. Få år tidligere havde han og familien været på ferie i Nymindegab, og de havde også lejet sig ind hos lærerkollegaen Uhre, som ejede ”Milen” – længst mod syd for Henne Strand. Langs det, der i dag er Hjelmevej, men dengang knap nok var et hjulspor, opførte lærer Pedersen, som af de nærmeste venner blot blev kaldt Bjerre, sit sommerhus. Tømreren var R. Christian Rasmussen fra Stausø, hvor også i dag tredje tømrergeneration hører hjemme. Grunden kostede dengang 750 kr. og huset 4200 kr. En pris lærer Pedersen kunne magte, fordi han havde tjent på at udgive en bog.
Med en børneflok, som i de efterfølgende år nåede op på otte, opholdt lærerfamilien sig i den lange ferie hvert år ved Henne Strand. Sandet og klitterne lå bogstaveligt lige uden for døren. Nogle år måtte familien endda køre en omvej, fordi sandflugt havde tilsandet den direkte vej til sommerhuset.
Sandet var også en af årsagerne til, at lærer Pedersen havde sagt nej til et tilbud om sammen med grunden på 900 m2 også at få det tilstødende areal, som lå helt ned til havet, med i handelen.. ”Sæt nu man så ville få udgifter til sanddæmpning, lyngslæt m.m.!” var tankegangen. Havde han dengang accepteret tilbudet, kunne alle 8 søskende som voksne have få hvert sit hus på grunden!
I dag kender vi i Henne Strand den ældste i børneflokken, den 85-årige billedkunstner Jørn Bjerre, med sommerhus og atelier længere ude ad Hjelmevej, og den yngre søster, Sigrun Nielsen, som har skrevet erindringer, hvori hun fortæller om oplevelser, hun som barn havde ved Henne Strand.
I forhold til moderne tid levede familien under primitive former i sommerhuset. Dog havde de ung pige med hele sommeren for at hjælpe til med børneflokken.
Sigrun skriver:
”Pigen havde sit værelse ind fra køkkenet mod øst. Her skulle vi igennem for at komme på WC. Der var udluftning gennem loftet, og et lille vindue mod øst. Efter brug blev det smidt en spand vand i klosettet, så forsvandt diverse efterladenskaber i et dybt hul i jorden. Fra køkkenet gik køkkenvandet gennemudløbet og gennem en sivebrønd, så vidt jeg ved. Lige uden for køkkendøren, som gik lige ud i det fri mod nord, stod pumpen… Vandet var meget blødt. Mor var ikke så glad for at vaske hvidt tøj derude, for der var meget okker i vandet og det gav rustpletter. I køkkenet havde mor til at lave mad to petroleumsapparater: et højt og et lavt begge af messing. Der var en sort højbenet ovn til at bage i.” …
”Vi badede ofte både formiddag og eftermiddag, og vi opholdt os som regel meget længe på stranden eller klitterne. Det første, far og drengene begav sig til efter ankomsten, var at udgrave et rundt omklædningssted. Sandet blev kastet op i en vold omkring hullet, og så gik vi ellers alle på jagt efter inddrevne brædder, som så blev sat op på volden hele vejen rundt. Så var vi gemt for nysgerrige blikke og blæst resten af ferien.”
Fra sommerhuset ned til stranden var der blevet anlagt en sti omgivet af ståltrådshegn og med brædder direkte oven på sandet.
De lå usikkert og vippede. Det gav utallige splinter i børnenes fødder og gjorde det alligevel ikke lettere at trække familiens barnevogn til stranden.